Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ – Християн Мицкоски, заяви,

...
Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ – Християн Мицкоски, заяви,
Коментари Харесай

Скандал! Опозицията в РСМ със смайващи думи за България

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ – Християн Мицкоски, съобщи, че групировката отхвърля всевъзможни промени в Конституцията на РСМ, в това число вписването на българите в нея. В изявление за локалната телевизия „ Сител “ той сподели, че счита въпроса за „ завършен “.

Без поддръжката на ВМРО-ДПМНЕ промени в главния закон на страната няма по какъв начин да се осъществят, макар че държавното управление на Димитър Ковачевски към този момент задейства процедурата и тръгнаха обсъждания в Народното събрание.
-->
" България желае 762 жители, които са част от българската общественост в страната и употребяват българския език като майчин, да станат част от Конституцията. Защо го желае? Дали правата им са нарушени, дали има напън, асимилация. За македонската общественост в България има 14 присъди. Чии права са нарушени? Въпросът е дали е същинска европейска полезност да блокирате европейския път поради исторически въпроси ", съобщи Мицкоски, представен от Българска телеграфна агенция.

" От интернационалната общественост споделят, че не можели да накарат България да съблюдава присъдите на Европейския съд за правата на индивида. Като не можете да накарате една страна членка да съблюдава решенията на една европейска институция, по какъв начин ще ми гарантирате, че след 6 месеца, година-две, тъй като не желая да подпиша протокол, в който да призная, че възрожденците били българи, или да призная, че Гоце Делчев е бил българин, или че Илинденско-Преображенското въстание било българско, наново ще имаме несъгласие ", попита той.

В отговор на въпрос дали договарянията и пътят на Северна Македония към Европейски Съюз няма да европеизират обществото в страната, Мицкоски уточни, че европеизацията " е въпрос на предпочитание и философия ".

" Ето, България е европейска страна, с това отношение смятате ли, че е европеизирана? Не единствено че не е европеизирана, даже не са балканизирани. Държат се като страна, която изповядва някакви по-различни полезности ", счита водачът на ВМРО-ДПМНЕ.

" България би трябвало да покаже благосклонност, а интернационалната общественост би трябвало да покаже, че в действителност желае да види Северна Македония там (в Европейски Съюз - бел. ред.) след всичко, което направи като предан съдружник на европейската общественост. Отказахме се от доста национални атрибути, които опират в македонската национална еднаквост, което никоя от тези страни членки не е правила до момента. Ние се отказахме от знамето през 90-те години, сменихме банкноти, сменихме Конституцията 6-7 пъти, направихме ново териториално разделяне. Конституцията и името ни бяха заменени принудително и нито една от тези страни членки не направи нищо ", твърди Мицкоски.

" Няма гаранция, че даже при приключени договаряния България няма да наложи несъгласие при ратификацията на протокола ", добави още той.

Той разкритикува премиера Димитър Ковачевски, че направил " политическа неточност " с приемането на така наречен " френско предложение ", с което България подвигна ветото над Скопие за евроинтеграцията. " Приеха нещо, което не могат да изпълнят. Ако ни бяха питали, щяхме да им кажем, че не го одобряваме и ще чакаме друго предложение ", сподели водачът на ВМРО-ДПМНЕ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР